Ağız içi dokular doğru ve yeterli bir şekilde temizlenmediğinde; ağızda bulunan hastalık yapıcı bakteriler diş yüzeyine tutunarak, tükürük içeriği ve besin artıkları ile de birleşerek diş taşını oluşturur. Diş taşı oluşumu tedavi edilmezse diş eti hastalığına, kemik kaybına ve sonuçta diş kaybına sebep olur.
Kişiye özgü tükürük içeriği, beslenme alışkanlıkları, genetik etkenler, stres, sigara/alkol kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar ve bazı sistemik hastalıklar diş eti hastalıklarının daha hızlı ve şiddetli ilerlemesine sebep olur. Periyodik kontroller ve düzenli diş taşı temizliği diş eti hastalıklarının erken evrede tespitini sağlar ve ilerlemesini engeller.
Diş taşı temizliği sırasında anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ağrısız bir işlemdir. Diş taşlarının temizlenmesi ve diş yüzeyindeki lekelerin giderilmesi yoluyla doğal diş renginin ortaya çıkmasını sağlayan bir işlemdir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yılda 1 ya da 2 kez uygulanması uygundur.
Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti tedavisi hastalığın ağızda yarattığı soruna göre farklılık göstermektedir. Birçok farklı tedavi yöntemi ile diş eti rahatsızlığı tedavi edilebilmektedir. Hastalığın etki etme derecesine bağlı olarak cerrahi yöntemlerde gerekebilmektedir.
-Diş Taşı Temizliği Tedavisi
Ağız bakımına önem gösterilmemesi sebebiyle ağızda biriken besin artıkları ve bakteriler zamanla diş taşı oluşumuna sebep olur. Profesyonel diş taşı temizliği ile sorun giderilebilmektedir. Basit bir yöntem olan diş taşı temizliğinin yılda en az iki kez yapılması önerilmektedir.
-Diş Ölçeklemesi ve Kök Planlaması
Lokal anestezi gerektiren işlemde diş eti çizgisinin üst ve alt kısımlarında biriken diş taşı kazıma yöntemiyle temizlenmektedir. Yüzeyde oluşan pürüzlü kısımlar giderilerek bakterilerin diş etine yapışması veya bu bölgede birikmesi engellenmektedir.
-Kemik Grefti
Diş eti rahatsızlıkları kemiğe de zarar verebilmektedir. Bu durumda kemik grefti yöntemiyle zarar gören kemiğin yeri tedavi edilmektedir. Kemik grefti hastanın kemiğinden veya sentetik kemikten elde edilmektedir.
-Diş Eti Cebi Temizliği
Diş ile diş eti arasında oluşan boşluğa denir. Bu boşlukta tartar oluşumu görülebilmektedir. Diş eti çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan bu problem temizlenerek tedavi edilebilmektedir.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri
Kanama, şişlik, kızarma veya hassasiyet gibi belirtiler diş etinde bir problem olduğunun işaretidir. Özellikle diş fırçası veya diş ipi kullanımında oluşan kanamalar diş etinde bir rahatsızlığın bulunduğu anlamına gelir.
Ağız Kokusu: Ağız kokusu da diş etinde bir sorun olduğuna işaret olabilmektedir. Ağızda biriken bakteriler kokuya sebep olmaktadır.
Diş Etinde Küçülme: Dişler her zamanki görünümünden farklı olarak daha uzun görünüyorsa bu durum diş etinde çekilme başlangıcı olarak tanımlanabilmektedir.
Dişlerde Hassasiyet: Soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketildiği durumlarda ağrı oluşuyorsa diş etinde bir rahatsızlık olduğu düşünebilir. Ancak ağrının farklı sebepleri olabilir. Diş ağrısının diğer sebepleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Kızarıklık veya Şişme: Diş eti görünümüyle bir sorun olduğunu erken evrede haber verebilmektedir. Şişlik ya da kızarıklık görünürse diş etinde bir rahatsızlık olduğu düşünülebilir. Diş eti kanamalarının diğer sebepleri için tıklayınız.
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
- Ağız hijyeninine dikkat edilmemesi,
- Sigara,
- Genetik sorunlar,
- Ortodontik sorunlar,
- Yetersiz beslenme,